Keuring brandblussers

Als ondernemer bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uw personeel en bezoekers. Het is daarom heel belangrijk dat u niet alleen brandblussers ophangt, maar dat deze ook goed werken. U wilt niet dat als er brand uitbreekt u geconfronteerd wordt met niet werkende brandblussers. Om dit te voorkomen is een jaarlijkse keuring van brandblussers noodzakelijk.

Bij Multiwacht hebben wij jarenlange ervaring met het keuren van brandblussers. Door onze gecertificeerde monteurs bent u er zeker van dat de brandveiligheid in uw bedrijf goed geregeld is.

Is een keuring van uw brandblusser verplicht?

Het Nederlandse Normalisatie-instituut (NEN) stelt in norm 2559 dat uw brandblusser jaarlijks gekeurd dient te worden. We maken hierbij onderscheid tussen schuimblussers, poederblussers en CO₂-blussers:

Schuimblusser
Poederblusser CO₂ blusser
Controle 1x per jaar 1x per jaar 1x per jaar
Uitgebreid onderhoud 1 x per 5 jaar n.v.t. n.v.t.
Revisie 1 x per 10 jaar 1 x per 10 jaar 1 x per 10 jaar
Afkeur Na 20 jaar Na 20 jaar Na 20 jaar

Multiwacht heeft jarenlange ervaring met het op de juiste manier onderhouden en keuren van alle typen brandblussers. Door deze termijnen in acht te houden garandeert u dat uw brandblussers moeiteloos door de keuring komen en bovendien naar behoren functioneren op de momenten dat het er echt om gaat.

Waar wordt uw brandblusser tijdens de keuring onder anderen op gecontroleerd?

Wanneer u met ons een samenwerking start nemen wij uw zorgen over de jaarlijkse controle van uw brandblusser uit handen. Als het moment dat uw blussers gekeurd moeten worden in zicht is, nemen wij contact met u op om een afspraak in te plannen. Wij controleren uw brandblusser op locatie. Conform de NEN 2559 komen de volgende aspecten van uw brandblusser of brandslanghaspel aan bod:

 • Beschadigingen, deuken en roestvorming
 • De staat van de slang en de spuitmond
 • Lekkage
 • De leesbaarheid van het etiket en het Rijkstypekeur
 • Verzegeling
 • Druk en inslagmechanisme
 • Gewicht en inslag stoomwezen (enkel bij CO₂-blussers)
 • De leeftijd van het blustoestel

Indien al deze punten in orde plaatsen wij een keuringssticker op uw brandblusser of brandslanghaspel. U bent dan weer een jaar lang verzekerd van een goed functionerend blusmiddel.

Wat kan ik zelf doen om mijn brandblusser te onderhouden?

NEN 2259 stelt dat u als gebruiker periodiek een routine controle moet uitvoeren. Hierbij moet u denken aan een simpele visuele controle waarbij u let op de volgende punten:

 • Uw brandblusser is op de daarvoor bestemde plaats aanwezig.
 • Bij een noodsituatie is uw brandblusser vrij en toegankelijk.
 • Iedereen kan de brandblusser gebruiken vanwege de aanwezige gebruikshandleiding.
 • Uw brandblusser is gebruiksklaar.
 • Er is een niet verbroken verzegeling aanwezig op uw brandblusser.

Door regelmatig deze punten na te lopen is de kans groter dat u bij een onderhoud of keuring geen onverwachte verrassingen te verwerken krijgt. Maar belangrijker nog, u zorgt ervoor dat een brand snel geblust kan worden en dat uw personeel niet in gevaar komt.

Meer weten over het keuren van brandblussers?

Wij zijn telefonisch bereikbaar op het telefoonnummer 030 – 750 0320 of uiteraard per mail via info@multiwacht.nl. Daarnaast kunt u ook ons contactformulier invullen. Wij zullen dan zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.